MEDICINE BALL TRAINING: “VAN HIPPOCRATES TOT FUNCTIONAL TRAINING”
Medicine ball training is een van oudste vormen van fitnesstraining. De verzwaarde bal wordt al duizenden jaren gebruikt bij revalidatie en krachttraining: Perzische worstelaars waren de eersten die de medicine ball gebruikten, destijds gemaakt van de blaas van een dier, gevuld met zand. In het oude Griekenland liet Hippocrates zijn patiënten al trainen met het prototype van de hedendaagse medicine ball, gemaakt van stukken dierenhuid die aan elkaar werden genaaid en gevuld met zand. De medicine ball is de grondlegger van het huidige “functionele trainen” en is nog steeds een van de meest veelzijdige trainingsproducten. In dit artikel ga ik dieper in op de essentie van medicine ball training en de meerwaarde voor functionele training.

JUISTE GEWICHT
Het gewicht van de medicine ball kan met de juiste toepassing de kracht, coördinatie, stabiliteit en flexibiliteit  verbeteren en daarmee bijdragen aan betere prestaties en blessures voorkomen. Jammer genoeg wordt de medicine ball nog steeds vaak gebruikt als een veredelde dumbell: er wordt getraind met zware, onhandelbare ballen, wat alleen maar leidt tot een compromis in de kwaliteit van bewegen. Het gewicht dient net zwaar genoeg te zijn om voldoende weerstand te bieden zonder dat dit ten koste gaat van de techniek en de snelheid van de beweging. Gemiddeld genomen bedraagt het gewicht van een medicine ball zo’n 5% van het lichaamsgewicht.

SIZE MATTERS
De kracht die het lichaam moet absorberen bij het gooien en vangen van de medicine ball vergt reactiviteit en stabiliteit, met name in de schoudergordel en de core. De ideale diameter van de medicine ball is daarom ongeveer gelijk aan de schouderbreedte, zodat de bal vanuit een ergonomisch correcte houding kan worden gevangen en de impact goed kan worden geabsorbeerd. Een relatief zachte bal met een goede grip en een grote diameter maken het mogelijk om de bal met maximale kracht en snelheid te gooien en te vangen.