Core Power BootcampBootcamp heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig is het overal te vinden. Vanuit de personal training, vanuit de sportschool of vanuit Bootcamp Clubs, overal gebeurt het. Op het web zijn meerdere aanbieders van Bootcamp opleidingen te vinden. Waar komt deze behoefte aan Bootcamp vandaan?

In de huidige samenleving heeft men steeds minder tijd voor training en ontspanning. Veel mensen hebben een zittend beroep en komen weinig buiten. Daar kan Bootcamp een oplossing voor zijn. Bootcamp kan een effectieve manier zijn om binnen relatief korte tijd, in de buitenlucht, sportief bezig te zijn en resultaten te behalen. Deze Crossfit geïnspireerde trainingsvorm zorgt voor een groepsgevoel dat men steeds vaker verkiest boven individueel trainen. Tegenwoordig word er geen beroep meer gedaan op de fysieke gesteldheid van mensen. Toch heeft men de behoefte om zijn fysieke grenzen op te zoeken, Bootcamp kan daar een ideaal middel voor zijn.

Het begrip bootcamp vindt zijn oorsprong in de VS. Daar stond bootcamp voor korte programma’s waarbij deelnemers een intensief proces ondergingen met als doel het aanleren van nieuw gewenst gedrag en vaardigheden. Met name binnen militaire organisaties maakte men hier gebruik van. Het doel is op een zo efficiënt mogelijke manier, snelle resultaten te boeken. In 1999 is deze trend overgewaaid naar Europa, met als start punt Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig is Bootcamp een heel breed begrip. Volgens ons staat Bootcamp voor werken aan je lichaam in groepsverband, in de frisse buitenlucht, waarbij verschillende trainingsvormen aan bod komen. Bootcamp kan gegeven worden op verschillende locaties, van in het bos tot op een parkeerplaats. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van functionele trainingsattributen, eigen lichaamsgewicht of natuurlijk obstakels en materialen. Verschillende trainingsvormen die in een bootcamp training gebruikt worden zijn circuittraining, functional training, bodyweight training, High Intensity Interval Training Training (HIIT), kracht- en uithoudingstraining en hardlopen.

Circuit training bestaat uit verschillende oefeningen die in circuit vorm worden uitgevoerd. De snelheid, het aantal herhalingen, de weerstand en de duur van de oefeningen kan per (Bootcamp) training verschillend zijn (1). Verder zorgt het integreren van Functional Training in een bootcamp voor verbetering van kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en balans. Functional Training combineert oefenvormen voor onder- en bovenlichaam die meteen raakvlak hebben met alledaagse- en sportbewegingen (2). Het gebruik maken van Bodyweight Training vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen, en verbetert de cardiorespiratoire fitness. Tevens is het voordeel van Bodyweight Training dat het functionele oefeningen omvat voor meerdere spieren, die balans, kracht, uithoudingsvermogen, proprioceptie en flexibiliteit verbeteren (1). Vaak word ook gebruik gemaakt van HIIT bij een bootcamp training. Een HIIT oefening is een oefening die explosief gedurende korte tijd word uitgevoerd met een relatief lange rust periode. Onderzoek toont aan dat trainingsadaptaties door HIIT gelijk of zelfs superieur zijn aan matige intensiteit duurtraining (MID), ondanks de kortere trainingsduur en significant lager trainingsvolume. HIIT training zorgt voor sneller herstel, verbeterd aeroob vermogen, verbeterd prestatievermogen en verminderd lactaat opbouw. (3) (4) (5). Ook krachttraining komt aan bod bij de meeste bootcamps. Krachttraining is een vorm van training waarbij weerstand – in de vorm van gewichten en/of elastieken e.d. – wordt gebruikt om spieren te versterken en te laten toenemen in omvang. Naast de toename in kracht en spiermassa heeft krachttraining talloze positieve effecten op het lichaam: verhoogd het basaalmetabolisme, verbetert het vetzurenprofiel, werkt bloeddruk verlagend, stimuleert de botmassa aanmaak, reduceert de pijnervaring bij mensen met artritis, verlaagd (de kans op) lage rugklachten, verbeterd de flexibiliteit en verhoogd het aeroob vermogen (6).

De meeste Bootcamp trainingen zijn een mix van bovengenoemde trainingsprincipes, dit maakt Bootcamp een totaal training met een uiteenlopend scala van lichamelijke adaptaties. Dat is een van redenen waarom Core-Power een Bootcamp programma ontwikkeld heeft.‪#‎CorePowerProgram‬ Bootcamp is ontwikkeld om functioneel trainen overal toe te passen, met een uitgebalanceerde combinatie van lichtgewicht, draagbare materialen die je gemakkelijk mee kunt nemen. De Dynamax is een goed voorbeeld van een product dat veel mogelijkheden bied tot outdoor trainen en welke gemakkelijk mee te nemen is. Tevens maakt het Core-Power Bootcamp programma gebruik van elastische weerstands training. Denk aan The Beast en de Accelerator - gemakkelijk te gebruiken, veel mogelijkheden tot outdoor trainen, licht gewicht en makkelijk mee te nemen.

1. The impact of ten weeks of bodyweight training on the level of physical fitness and selected parameters of body composition in women aged 21-23 year. Lipecki, K., & Rutowicz, B. 2015, Sport Tourism 2015, 64-68.
2. Cardiometabolic Proifle of a Functional Training Session. Rabay, A., Silva, A., Pompeu, M., Martins, M., & Soares, Y. 2012, Joural of Exercise Physiology, 68-78.
3. High-Intensity Interval Training, solutions to the programming puzzle. Buchheit, Martin en Laursen, Paul B. 2013, Sports med, pp. 927–954.
4. Physiological adaptations to low-volume, high-intensity interval training in health and disease. Gibala, Martin J., Little, Jonathan P. en MacDonald, Maureen J. 2012, The journal of physiology, pp. 1077-1084.
5. Effects of high-intensity circuit training, low-intensity circuit training and endurance training on blood pressure and lipoproteins in middle-aged overweight men. Paoli, A., Pacelli, Q., Moro, T., Marcolin, G., Neri, M., Battaglia, G., Bianco, A. 2013, Biomed Central
6. Evidence-based resistance training recommendations. Fisher, J., James, S., Bruce-Low, S., Smith, D. 2011, Medicina active Vol. 15.